اس اس دی چیست و چه تفاوتی با هارد دیسک دارد؟

ssdها  نوعی حافظه نسبتاً جدید هستند که در خواندن و نوشتن اطلاعات بسیار  سریع‌اند و تفاوت بسیار زیادی از لحاظ سرعت با حافظه‌های هارددیسک قدیمی  دارند. سوال اینجاست که چه عاملی باعث شده این نوع از حافظه‌ها سرعت چند  برابری نسبت به HDD یا هارددیسک داشته باشند؟ علت را باید در نحوه خوانش اطلاعات در هارددیسک‌ها جستجو کرد.

هارددیسک‌ها از حافظه‌های در حال  چرخش و یک بازو برای خواندن تشکیل شده‌اند. سازوکار خواندن اطلاعات در  HDDها برخلاف حافظه SSDها،  به این شکل است که بازوها  روی قسمتی از دیسک، که اطلاعات مورد نظر در آنجا ذخیره شده، قرار می‌گیرد  اما با این‌حال که سرعت چرخش دیسک بالاست ولی تاخیری را در یافتن اطلاعات  توسط بازوها شاهد هستیم.

این تاخیر باعث شد غول‌های فناوری و تکنولوژی راه‌های فراوانی را برای  کاستن این تاخیر امتحان و آزمایش کنند اما نتوانستند سرعت درخوری را به  علاقمندان فناوری هدیه کنند! حتی چرخش ۱۰ هزار دور در دقیقه‌ای در برخی از  هارددیسک‌ها پیاده‌سازی شد اما نتیجه ایده‌آل حاصل نشد.

کند بودن HDDها در مقابل افزایش سرعت سرسام آور پردازنده‌های جدید، یک خلأ  بزرگ را به‌وجود آورد. نوابغ دنیای تکنولوژی، اطلاعات را به‌جای دیسک‌های  در حال چرخش، در یک فضای الکترونیکی شناور کردند، دقیقا مشابه آنچه در  فلش‌ها شاهدیم، تا با خواندن آنها دیگر منتظر چرخیدن دیسک‌ها نباشیم. این  فناوری توانست به خلق حافظه اس اس دی منجر شود و سرعت بسیار بالایی را در  خوانش اطلاعات ثبت کند.

این نوع حافظه در کنار مزایای خود، معایبی نیز دارد. حافظه‌های SSD یک مزیت فوق‌العاده در مقابل هارد‌دیسک‌ها  دارند و آن، سرعت بالا در خواندن اطلاعات است ولی یک نقص در اس‌اس‌دی ها  وجود دارد که باعث برتری HDD می‌شود، حافظه اس اس دی بعد از پر شدن ۷۵ درصد  ظرفیت خود، کند می‌شود! علت این موضوع را باید در رابطه فضای خالی در آنها  با سرعت خوانش اطلاعات جستجو کرد.

بنابراین هر چه فضای یک حافظه SSD بیشتر خالی باشد، سرعت بالاتری در خواندن اطلاعات دارد.

دومین مزیت، نبودن قطعات مکانیکی در ساختمان SSDهاست! برخلاف  هارددیسک‌ها که بازوی مکانیکی برای خواندن اطلاعات روی دیسک دارند، حافظه‌  اس اس دی فاقد قطعه مکانیکی است. بنابراین هم در مقابل جابجایی و ضربه  مقاومت بیشتری دارند و هم مصرف انرژی بسیار کمتری نسبت به هارددیسک‌ها را  در آنها شاهدیم. زیرا نه قرار است دیسکی بچرخد و نه بازویی برای خواندن  جابجا شود. بنابراین لپ‌تاپ‌هایی که دارای حافظه SSD هستند طول عمر باتری  بیشتری دارند.

 سومین مزیت SSDها، سبک بودن  آنهاست، به‌همین خاطر لپ‌تاپ‌های دارای SSD بسیار سبک و نازک هستند و حمل و  جابجایی آنها راحت‌تر است. در مقابل مزایایی که عنوان شد، می‌توان مواردی  از قبیل: گران بودن، عمر کوتاه‌تر و کند شدن در دراز مدت را به‌عنوان معایب  حافظه جامد یا همان اس اس دی نام برد.

در آخر باید خاطر نشان کنیم اگر قصد خرید یک حافظه SSD با ظرفیت پایین دارید، بهتر است یک HDD هم در  کنار آن استفاده کنید تا برنامه‌ها و فایل‌هایی که کمتر مورد استفاده قرار  می‌گیرند را روی هارددیسک ذخیره کنید. با این کار، فضای خالی بیشتری در  حافظه اس اس دی دارید که باعث می‌شود سرعت مطلوبی در خواندن اطلاعات توسط  SSD داشته باشید.

از خرید نام‌های متفرقه این حوزه اجتناب کنید و از  برند‌های معتبری که سالهاست اعتبار خود را افزایش می‌دهند، حافظه SSD  خریداری کنید زیرا حافظه همانند دیگر قطعات الکترونیکی، دارای اجزای حساسی  است و چنانچه از مواد با کیفیتی تولید نشود یا در تولید آنها استانداردهای  بین‌المللی رعایت نگردد، بی‌شک عمر زیادی ندارد.